Trip To Sarawak!!!

 
hai!!! lama tak merapu kat sini...nak buat macam mana...sibuk sangat... (pemalas sebenaqnya)
ok.. tamau panjang2.. ku nak share pengalaman aku pergi sarawak!!! buat apa?? of course la holiday.. tapi holiday kali ni, abah tak ikut sebab esok tu dia ada kuliah.. abah kata sayang kalau nak ponteng.. (kalau aku ponteng jaa..) hahaha.. berbalik pada topik asal kita pada hari ini (cewahh!!)..

30 NOVEMBER 2012
aku, mama aku dan adik aku start kami punya holiday kat tol utara selatan... buat pa?? erm.. kena tunggu bas la.. kami pegi pakai ejen perlancongan..betulla orang kata..penantian tu satu penyeksaan.. memandangkan aku jenis tak suka duduk diam.. aku kluar dari kereta dan jalan2 pusing2 keliling kereta suzuki swift mak aku.. hahaha... boring siot... nak dekat sejam lebih gak tunggu kat situ... around pukul 10.55 macam tu..bas sampai.. alhamdulillah.. sebak jugak nak pisah ngan abah... 
abah kata "jaga adik elok2 nah"
"ok bah.." balas aku sambil buat muka comel.. hahaha

naik ja bas.. aku terus duduk dan tido... hahaha.... ngantuk siot...

1 DISEMBER 2012
sampai kat KLIA..around pukul 4 pagi macam tu.. alahai penatnya..tengok ragam orang kat KLIA.. apa? jakun?? memang la aku jakun.. 1st time aku jejak KLIA..amboi.. masa tengah tunggu mak aku solat kat dpn kedai starbuck.. perghh!!!! mamat oversea mari... memey cun laa... hensem siot... ala2 JB gak muka dia... hahaha... lebih kurang pukul 6 tak silap aku.. kami nak boarding dah!! hooraayyy!!!! 
 
muka xmandi.. adoiii... 





































satu jam 45 minit from KL to Kuching.. lama la jugak... dan aku tidoq nyenyak.. hahaha... sampai saja kat Kuching.. kena tggu bas.. hadehh... sementara tunggu tu.. owh.. baru tau.. band klangit turun sarawak.. alahai... nak tangkap gambar jugak... jeles... sampai ja bas.. kami punya tourist guide, Mr Collin kata kami pi makan dulu sebab lepas tu xda tempat makan yg best dah... kami makan kat Restoran Serapi.. ermmm... sedap... pukul 11 lebih dah makan tengah hari... hadoih.. serius lapaq gila... pastu, kami gerak terus ke Pasar Sariken.. pasar ni bukak hari sabtu ngan ahad ja... perghh... gila panjang n banyak gerai2 depa... penat gila berjalan... mak aku dapat kain pasang... adala sehelai dua... penat jalan... 
 
pastu.. sebelum balik hotel,kami singgah dulu kat pasar satok.. pasar ni hari2 bukak... alahai... tengok2 ja... masa kalot nk balik bas.. aku ternampak patung monyet!!! alamak!!! nk!!!! xsempat dah!!! sedeh!!! balik terus ke hotel Kuching Park... penat.. penat...waktu solat kat sana awal setengah jam dari semenajung.. malam tu kami kluaq p makan seafood kat kedai apa ntah tapi kedai tu tokeyh dia cina.. ermm.. ragu2 ja mula2 tu.. ye la.. halal ke tak ni?? tapi Mr Collin dah tunjuk sijil halal kat kami..so hilang keraguan..apa lagi.. serbu!!! kenyang.. balik hotel.. tgk bola... hahaha... Malaysia VS Indonesia.. 2-0.. aku takdala minat sangat bola.. tapi seronok bila tengok negara kita dapat lawan ngan negara lain... tidoq time...

2 DISEMBER 2012
destinasi pertama ke rumah kebudayaan orang2 sarawak.. alahai.. dalam perjalanan tu.. Mr Collin tu cerita la sejarah gunung Santubong..kebetulan kami lalu kat gunung tu..


gunung tu nampak macam orang tengah tidur.. santubong ngan sejinjang jatuh cinta kat sorang mamat ni.. putera serapi... tapi putera serapi syok kat puteri santubong.. sejinjang jeles so bunuh santubong masa santubong tengah tido.. masa tu, santubong mengandungkan anak putera serapi.. perghh... ntah betol ntah tidak.. tapi cerita mitos memang seronok bila baca.. ok.. back to topic.. pi perkampungan budaya tu macam2 jenis rumah kami masuk.. memang best.. mak aku gayat nak naik tangga rumah orang iban.. hahaha... aku ngan adik aku seronok main tangga tu.. lepas tu, kami pi tengok persembahan.. kira macam tarian orang sarawak la...

kaum iban
kaum bidayuh
kaum melanau
orang ulu (penan)
kaum melayu sarawak
dia ajak menari sama2...

penutup dah
makan tengah hari kat perkampungan tu jugak.. ada food court kat situ...lepas tu, kami pegi tengok orang utan kat Pusat Hidupan Liar Semenggoh.. alahai.. mna orang utan nya?? yang makcik2 yg ikot skali rombongan aku.. dok wat perak syok tengok orang utan.. aku heran la jugak.. "mana orang utannya?? aku xnampak pon.." jenoh dok teropong.. rupanya dok jauh sana tu... amboi... mana la aku nampak.. (dah tau rabun, xreti pakai spec).
xdpt real.. dpt replika pon jadi la..
next, kami gerak terus ke satu kedai nih.. dia jual pasu.. memang cantik.. bagi mak aku la... aku rilek jaa... saja pusing2 usha pasu.. pastu, terus lagi ke masjid negeri.. solat harus diutamakan ok!

dan lagi bergambaq... haish..
habis ja solat..kami dibawa ke 1 tempat yang buat kek lapis.. kira yg nih paling popular kat sarawak.. sedap... mak aku seronok beli banyak2.. aku pon join sekali.. hehe..pastu, hari dah nk malam.. kami terus pegi dinner kat restoran seafood... errmmmm... sedap... (ka lapaq?) hahaha... kebetulan masa makan tu, ada la tiga anak muda (cewah).. yg laki bawa gitar.. 2 pompuan ikot.. depa pegi satu ke satu meja..nyanyi lagu apa ntah.. tapi serius sedap lagu tu.. rupanya..depa kutip derma untuk anak-anak yatim.. serius.. terharu.. at least, depa ada usaha nak tolong anak-anak yatim..balik ja hotel.. mandi..solat.. layan sat tv1.. owh.. tribute p.ramlee = di mana kan ku cari ganti.. sedih gila... tapi, penat punya pasal..aku lena macam tu ja.. hahaha..

3 DISEMBER 2012
Bangun lewat??!! haish.. jam dah bunyi.. aku sedaq pastu tutup jam.. habaq kat mak aku..

"mama.. kol 5 dah"

"ok" mak aku balas

aku pon tidoq la balik.. rupanya, mak aku join aku sambung tidoq balik... pukul 6.30 baru kami pakat terjaga.. haish... bangun awal bkn apa... kita p dalam group.. kena la punctual.. naseb breakfast kat hotel ja...

ok.. hari ni, bebas.. sebab ntah.. hahaha... mak aku nak shopping gambir.. orang sarawak kata, gambir ni boleh ubat resdung.. tu yang pulun nak beli.. haish... aku?? ikut ja la.. hahaha...ok.. masuk ja tengah hari, baru ada aktiviti balik.. ermm.. Mr Collin takda.. dia ada hal.. so , kawan dia ganti.. aku tak ingat la nama dia.. hahaha... dia kata kami akan naik bot tradisional.. gila! jarak antara air ngan bot tu tak jauh mna pon... gila dekat dengan air... serius aku takut... dah la aku ni spesis tak reti berenang.. mati la aku.. masa naik tu.. bot tu terumbang-ambing.. aku dengan muka cuak cuba untuk lagak cool... hahaha... poyo gila aku.. serius getaq... tapi lama2 tu, rilek sudaaa...hahaha...

lepas tu pulak, kami dibawa ke Cat Museum.. apa yg ada? kucing ja la... gambar kucing, replika kucing dan mumia kucing... walaupun aku tak berapa suka kucing, tapi aku tetap tertarik dengan kecomelannya yang gila comel...hahaha





lepas tu, kami terus ke pasar satok... buat apa?? apa lagi.. beli ikan terubuk masin.. nak tahu satu istilah kat sarawak tak?? UITM ==>> Usahawan Ikan Terubuk Masin.. hahaha... kreatif kan?? lepas tu, terus pegi makan dekat Aroma Cafe.. ok! makan hari ni, memang damn punya kenyang.. hahaha... sedap!!!

balik hotel.. hah.. tunggu apa lagi.. tido la!!!

4 DISEMBER 2012
hari ni last.. so, aktiviti bebas.. flight kami malam... so kita shopping la dulu.. hahaha... jalan2 isi masa... kami sewa teksi (serius 2nd time naik teksi)... makan tengah hari pulak..yg buatkan adik aku tergedik-gedik sangat.. mana lagi kalau bukan KFC...
sampai la ke petang.. lebih kurang pukul 5 kami balik... dok lepak2 kat lobi hotel... sampai ja kat flight..amek tiket.. owh.. tiket pukul 8.35pm... sabar menanti... opss... ada 1 kenangan yang takleh lupa...
muka aku spoil... hadeh...

tu ja kot kenangan kat sana... hope to see you again SARAWAK!!!!


Popular posts from this blog

Sedih

Alhamdulillah for everything

Housemates